Paalmatras – CO2 opslag onder wegen

Paalmatras op Houten Heipalen, CO2 opslag ten top!

Een aantal jaren geleden hebben wij met Deltares, Huesker en ingenieursbureau Kantakun een ontwikkeling ingezet richting een nieuwe methode om wegen aan te leggen; De Kyotoweg. De Kyotoweg is een paalmatras systeem, waarbij houten palen een matras van puingranulaat of een ander vulmiddel dragen. Een paalmatras kan met meerdere paaltypen worden uitgevoerd. Maar de toepassing met houten heipalen is wel ontzettend duurzaam doordat er enorme hoeveelheden uitstoot van CO2 worden gecompenseerd.

Vooral uniek zijn de voordelen die zo’n systeem op houten palen met zich meebrengt;

Houten heipalen bestaan voor het overgrote deel uit koolstof. Hierdoor compenseert een weg op houten palen een enorme hoeveelheid uitstoot van CO2.

Omdat een houten heipaal een natuurproduct is, wordt geen aanslag gepleegd op primaire grondstoffen, zoals cement, zand en grind. Het produceren, het transport en het aanbrengen van houten palen vergt veel minder energie dan bij welk ander paaltype. Zeer milieuvriendelijk dus.

De uiteindelijke weg zal niet of nauwelijks meer zakken. Daardoor wordt onderhoud, en dus fileleed, tot een minimum beperkt.

Om over de centen verder maar niet te spreken; Een onderheide weg op houten palen is op lange termijn in vrijwel alle gevallen het goedkoopste alternatief.

Meer informatie:
www.kyotoweg.nl