CO2 uitstoot compenseren met Houten Heipalen

Houten Heipalen compenseren de CO2 uitstoot

Het is overduidelijk; Het toepassen van Houten Heipalen compenseert de CO2 uitstoot. Wanneer een boom groeit, neemt deze CO2 op uit de lucht. Koolstofdioxide. Het belangrijkste bestanddeel van hout is Koolstof. Het koolstofdeel (de ‘C’) wordt opgeslagen en zorgt voor de groei van de boom. Het deel zuurstof (de ‘O2′) komt weer vrij in de lucht.

Wanneer een boom afsterft, wordt voor het verteren van het hout weer zuurstof verbruikt. Wordt een boom echter als heipaal de grond in geslagen, dan kunnen we zeggen dat we op een bijzonder duurzame en milieuvriendelijke manier zomaar enkele tonnen CO2 uitstoot hebben gecompenseerd.

De ondergrondse opslag van CO2 is in de afgelopen jaren al veel in het nieuws geweest. Plannen om CO2 in Barendrecht ondergronds op te slaan zijn van de baan. Het zou ook zonde zijn om grote hoeveelheden zuurstof ondergronds weg te stoppen. Hoeveel mooier is het om de koolstof los te koppelen van de zuurstof, de zuurstof aan de wereld terug te geven, en alleen de koolstof als heipaal in de grond op te slaan! Dat is niet alleen veel duurzamer, het is ook vele malen nuttiger omdat de Houten Heipaal ook nog eens een dragende functie voor bovenliggende constructies heeft!

Op dit moment wordt er door Stichting Hout Research gewerkt aan een LifeCycleAnalyse (LCA) die uitermate positief is over hout als toepassing in funderingen. In dit rapport wordt tot op het laatste detail berekend wat de milieu-effecten zijn van diverse paaltypen. Wij wisten het al jaren, nu wordt het wetenschappelijk aangetoond; Er is geen funderingpaal zo duurzaam als de houten variant.

Wij publiceren hier meer over zodra het rapport uitgebracht is.